Groen wagenpark

Ons wagenpark vormt de kern van onze milieu-uitdaging. Het wegvervoer is de ruggengraat van de postophaling en het leveringsnetwerk. Bijgevolg kan bpost zijn missie onmogelijk zonder een uitgebreid wagenpark waarmaken. Onze vloot is één van de grootste in België, bestaande uit 7.457 bestelwagens, 1.949 bromfietsen, 394 vrachtwagens, 2.733 fietsen, 2.494 elektrische fietsen, 24 elektrische driewielers en 2 eVans.

Onze ambitie is om ons wagenpark te groener te maken door middel van volgende acties:

Eco-Driving Challenge
Sinds 2011 organiseert bpost tweejaarlijks de Eco-Driving Challenge om de bewustwording met betrekking tot het werkelijke brandstofverbruik van onze medewerkers te verhogen. In 2016 organiseerde bpost een internationale Eco-Driving Challenge in Spa-Francorchamps. Dit event verzamelde de beste chauffeurs onder onze postbodes, gebaseerd op hun brandstofverbruik van de 6 voorafgaande maanden. Teams bestaande uit een professionele chauffeur en een manager werkten samen voor een reeks testen met betrekking tot automanoeuvres, eco-driving, veiligheid en klantenservice.

Eco Drive Challenge Spa-Francorchamps 2016:


Eco-Driving training
Een andere belangrijke factor voor een groene vloot is verantwoordelijk rijgedrag. Om deze reden, bieden we opleidingen aan over ecologisch verantwoord rijgedrag aan bestelwagenchauffeurs en controleren we regelmatig de bandenspanning van de voertuigen.

Datalogger
Verantwoord rijgedrag is een andere belangrijke factor bij het nastreven van een groener wagenpark. Daarom is bpost in 2014 gestart met het installeren van dataloggers op zijn bestelwagens en vrachtwagens. Deze data loggers geven automatisch waarschuwingen aan de bestuurders wanneer diens rijgedrag niet ecologisch is.

Onze voertuigen van morgen:


Vervanging van bromfietsen door elektrische besteldriewielers
bpost ontwikkelt transportalternatieven die helpen de milieu impact van onze transportactiviteiten in te perken. bpost heeft de ambitie om het aantal stadswagens (voertuigen gebruikt in steden/gemeenten) te verminderen. Uitgebreid intern onderzoek heeft aangetoond dat elektrische scooters met drie wielen een gangbaar distributie-alternatief vormen voor traditionele bromfietsen. Naast het aanzienlijke uitstootvoordeel, biedt dit elektrisch alternatief een veel betere veiligheid en ergonomie. Het kan tevens meer producten meenemen terwijl het minder CO2 uitstoot. Bijgevolg zullen deze voertuigen vanaf januari 2017 geleidelijk aan de plaats innemen van de traditionele bromfiets.

De pedelec (elektrische fietsen) vloot, ook op 3 wielen, is gestaag aan het groeien. Dit helpt bpost bij het behalen van een lagere uitstoot en minder verkeersafhankelijke stadsleveringen.

Green Car Policy
Naast onze operationele vloot, dienen we ook te zorgen voor de mobiliteit van onze medewerkers. Met een personeelsbestand van enkele duizenden medewerkers, kan bpost een grote impact maken op vlak van het dagelijks woon-werkverkeer van onze medewerkers. De Green Car policy die managers aanmoedigt om een transportmiddel te kiezen dat minder CO2 uitstoot, is geïmplementeerd.

bpost heeft tevens een policy rond telewerken die haar medewerkers de mogelijkheid biedt om onnodig woon-werkverkeer te vermijden. Verder werd in 2015 een bpost carpooling oplossing aangeboden in samenwerking met Taxistop.